Dödsbo
Ett dödsbo är en juridisk beteckning på alla de tillgångar och skulder som den avlidne lämnar efter sig. Dödsboet förvaltas av dödsbodelägarna såsom efterlevande make, bröstarvingar eller universella testamentstagare.
I bouppteckningen förtecknas den avlidnes skulder och tillgångar. När bouppteckningen är färdig bestämmer dödsbodelägarna gemensamt hur tillgångarna ska omhändertas. Det kan handla om att sälja av egendom eller avsluta bankkonton och abonnemang. För att underlätta processen kan en enskild dödsboägare eller utomstående person tillskrivas en fullmakt för att hantera dödsboets egendom. En boutredningsman kan efter ansökan hos domstol också utses för att hantera dödsboets egendom.
Bouppteckning
När en person har avlidit ska en bouppteckning upprättas. Syftet med en bouppteckning är att redovisa de skulder och tillgångar som den avlidne lämnar efter sig samt att identifiera arvingar och testamentstagare.
Bouppteckningen utgör även en legitimationshandling som visar vem som har rätt att företräda dödsboet. Bouppteckningen ska skickas in till Skatteverket senast fyra månader efter dödsdagen.
Om du behöver hjälp med att upprätta en bouppteckning kan du ansöka om att en boutredningsman förordnas. Våra advokater förordnas regelbundet av tingsrätten som boutredningsmän.
Juridisk hjälp vid hantering av dödsbo
Det kan vara svårt att veta hur man ska hantera alla de juridiska åtaganden som ska avklaras vid bouppteckning och hantering av ett dödsbo. För att undvika eventuella tvister kan det vara en god idé att anförtro en boutredningsman uppdraget att förvalta dödsboet. En boutredningsman ska på ett opartiskt tillvägagångssätt hantera och förvalta dödsboet genom att omhänderta egendom, avveckla befintliga skulder samt upprätta en bouppteckning, om bouppteckningen inte redan är gjord.
Vi på Hestra Advokatbyrå erbjuder den juridiska rådgivning som krävs för att ni ska känna er trygga med att egendom och skulder hanteras på ett korrekt sätt.
Kontakta oss för juridisk rådgivning vid hantering av dödsbo.