Professionell hantering av tvister
Tvister kan förekomma i både affärs- och privatliv, och uppkommer när en eller flera parter inte kommer överens i en specifik fråga. En tvist bygger oftast på ekonomiska faktorer, men kan även handla om privat- och familjerelaterade händelser som exempelvis vårdnad av barn och umgängesrätt.
För att undvika att en tvist går till domstol, vilket ofta föranleder stora ekonomiska utgifter, är det en god idé att anlita en advokat. Våra advokater hjälper dig med juridisk rådgivning och, i de fall det är lämpligt, att nå en förlikning. Vi på Hestra Advokatbyrå har lång erfarenhet av tvisthantering och tillhandahåller juridisk rådgivning utifrån ett opartiskt perspektiv.
Vill du veta mer om våra tjänster? Kontakta oss idag.
Olika typer av tvister
Ett tvistemål tillhör det civilrättsliga området och kan uppkomma mellan privatpersoner, företag eller föreningar. Ett tvistemål är antingen dispositivt eller indispositivt. Dispositiva tvistemål, som framför allt handlar om kommersiella tvister, kan ibland avgöras genom förlikningsförhandlingar med hjälp av en domare eller en utomstående medlare. Indispositiva tvister handlar framför allt om familjerättsliga mål såsom skilsmässa, vårdnad av barn eller fastställande av faderskap. I indispositiva tvistemål ska rätten verka för att parterna når en samförståndslösning i den mån det är möjligt.
Hur löser man en tvist?
Till en början är det ofta en god idé att försöka lösa en uppkommen tvist genom en förlikning. Om förlikningsförhandlingarna misslyckas kan tvisten, beroende på befintligt avtal, komma att prövas i domstol. Talans väcks i domstol genom att någon av parterna lämnar in en stämningsansökan. Den mot vilken stämningsansökan gäller får sedan ge in ett svaromål där det som anförts i stämningsansökan bemöts. Därefter kallar tingsrätten båda parterna till en muntlig förberedelse. Under den muntliga förberedelsen ska domaren reda ut vad parterna vill och om det finns möjlighet att nå en förlikning. Om en förlikning inte nås påbörjas förberedelser inför en huvudförhandling efter vilken domstolen fattar beslut genom dom.